• info@kurtulushallac.com
  • 0 212 555 46 47

Bebeklerde ve Çocuklarda Kabızlık

KABIZLIK ANNELER TARAFINDAN GENELDE FARKLI DEĞERLENDİRİLİYOR.

 Bebekler 2-3  gün dışkı yapmadı DİYE KABIZ OLDU DENMEMELİDİR.

KABIZLIK   DEMEK ;  SERT – DİŞ MACUNUNDAN DAHA SERT KIVAMDA-   DIŞKIŞLAMAKTIR denirse çok yanlış olmaz.. İsterse günde 2 kez yapsın eğer dışkı sertse kabızdır. İsterse 4 günde bir yapsın dışkı yumuşaksa kabızlık yoktur.

EN GENEL TANIM ŞUDUR: BİR BEBEK VEYA ÇOCUK ÖNCEKİ  DIŞKISINDAN DAHA SERT DIŞKI  YAPMAYA BAŞLAMIŞSA KABIZ OLUYOR DEMEKTİR.

KABIZLIĞIN NEDENLERİ :

Beslenme : Anne sütünden ek gıdalara geçiş veya yeni bir mamaya başlama kabızlığa sebep olabilir. Daha büyük çocuklar ise, genellikle tercih ettikleri gıdalar lifden fakir, barsakta posa bırakmayan gıdalar olduğu ve yeterince su içmedikleri için kabız olurlar. Ayrıca inek sütü ve süt ürünleri bazı çocuklarda kabızlığa neden olmaktadır.

Erken Tuvalet Eğitimi : Çocuk henüz hazır olmadığı bir dönemde tuvalet eğitimine zorlanırsa, protesto edip kakasını tutmaya başlayabilir. Önceleri 1,5-2 yaş arası tuvalet eğitimi önerirken artık 2,5 hatta bazen çocuk direniyorsa 3,5 yaşına kadar eğer çocuk bezden kurtulmayı istemiyorsa tuvalet eğitimine başlamıyoruz. 

Çocuk kakasını yapmadan söylüyorsa , yapacağını haber veriyorsa tuvalet eğitimine başlanabilir. Zorlamadan, tuvaleti özendirerek , eğitilmelidir.

Tuvalet İhtiyacını Erteleme : Eğer çocuğunuz, oyunu veya seyrettiği çizgi filmi bırakıp tuvalete gitmiyor, ihtiyacını erteliyorsa, bu durum kabızlığa sebep olacaktır.

Hastalıklar : Bazı barsak hastalıkları, tiroid bezinin az çalışması ( hipotiroidi gibi ), gıda allerjileri , kabızlığa yol açabilir.

İlaçlar : Kullandığı bazı ilaçlar kabızlığa neden olabilir.

KABIZLIĞA YAKLAŞIM :

Kabız olan çocuk,dışkı yaparken çok zorlanıp canı yandığı için bundan kaçınmaya başlar. Böylece de, dışkı giderek sertleşir, bir sonraki seferde canı daha çok yanar. Hatta bazen makatta çatlaklar oluşup kanamaya neden olabilir. Böylece, bir kısır döngü başlar. Çocuğu rahatlatmak için bu kısır döngüyü kırmak gereklidir. İlk adım olarak beslenme düzenini değiştirmek uygundur. Bol sebze, meyve, posalı gıdalar yedirirken , beyaz un mamülleri, muz, pilav, patates, süt ürünlerini azaltmak, bol su içmesini sağlamak yararlı olacaktır. Tuvalet ihtiyacını ertelemeden, hergün belli bir saatte ( özellikle kahvaltı, yemek sonrası) tuvalete oturmasını sağlamak alışkanlık kazanmasını sağlayacaktır.Bu oturma egzersizleri en az ilaçlar kadar faydalıdır. Klozette oturuken ayağının altına yükselti –destek- yapıp ıkınma pozisyonuna getirmek faydalı olur.

Siz nasıl yardımcı olabilirsiniz ?

  • Çocuğunuz kısa süreli kabız olmuşsa telaş etmeyin.. Biberonuna şeker katmayın. Özellikle sıcak havalarda bol bol su ve meyve suyu içirin.
  • Çocuğunuza bol bol lifli gıdalar yedirin. Lifli besinler, bağırsak hareketlerini arttıarak kabızlığı giderir.
  • Kabız olan çocuğa bazı besinleri yasaklamak gerekir. Bunların arasında süt en önemlisidir. Kabızlığı olan bir çocuk süt içmemelidir. Şeker, ciklet, gofret gibi kimyasalları bol olan gıdalardan da sakınmalısınız. Bebe bisküvisi yerine sadece bisküviyi tercih edin.Her gün 1-2 kuru kayısı ve siyah kuru erik karışımı çiğ veya marmelat şeklinde yerse faydalı olabilir. Yiyeceklerinin üstüne zeytinyağı eklenmesi faydalı olur.

·        Çocuklar anlatılanı değil, gördüklerini taklit ederek öğrenirler. Bu nedenle anneler, babalar ve çocuğun bakımından sorumlu diğer kişiler olumlu (tutarlı ve benzer) yeme davranışı içinde olmalı

·        Grup halinde yaşıtlarıyla ya da arkadaşının evinde, restoranda, piknikte yemek yemenin çocuklarda, özellikle seçici çocuklarda olumlu yeme davranışının gelişmesine yardımcı olduğu bilinmeli

·        Geçici olarak bir yiyeceğe düşkünlük veya reddetme, bu yaş çocuklarda görülen yaygın bir sorundur. Normal gelişimin bir parçası olarak kabul edilen bu durum, çocuğun bağımsızlığının bir ifadesidir.

·        Reddetme durumunda, ailelere çocuğu yemek konusunda zorlamanın doğru olmadığı, bunun sorunu kötüleştireceği, ancak reddedilen besinin bir süre sonra tekrar denenmesi gerektiği anlatılmalı

  • ·        Yemek saatlerinin çocuğun gününün hoş bir anı olmasına özen gösterilmelidir.
  • Çocuğunuz kaka yaparken ağrı sızıdan söz ediyorsa, çamaşırında kan izleri varsa, karının alt bölümünde ağrı ve sancı varsa hemen doktara götürün.Doktor kontrolü olmadan kabızlık için ilaç veya bitkisel karışım kullanmayınız.

Leave a comment